Stöd oss 

Vi är en ideell förening som är helt beroende av ekonomiska och materiella bidrag och frivilliga insatser. Allt sker i samarbete med volontärer, företag, organisationer och kommuner som vill delta i utvecklingen och erbjuda kurser för yrkesverksamma och ungdomar. 

Som bidragsgivare får du dessutom möjlighet att delta i våra kurser. Kontakta oss så får du veta mer. Varje bidrag oavsett om du är volontärer, eller på annat vi har idéer och kontakter har stor betydelse för vårt arbete och ungas möjligheter.

Företagspartner: magnus@yar-sweden.se, +46-72-969 63 22. 

Ekonomiskt stöd och/eller bli volontär: leif@yar-sweden.se, +46-76-810 10 01.

Hemsidan, administration och internetpolicy: lorik@yar-sweden.se, +46-76-228 67 81. 


Historik

I slutet att 90-talet kom jag i kontakt med en socialsekretare, Tina Björnstiärna, Solna stad. Hon berättade om en inkluderande modell i England kallad Youth at Risk. Jag blev direkt fångad av vad som verkade annorlunda, att på djupet engagera och inkludera lokalsamhällets alla goda krafter för att göra skillnad för unga. Vi fick kontakt med Annelie Granroth som varit på plats i  England och vi bestämde oss att ge svenska ungdomar samma möjlighet i Sverige. 

Vi arrangerade en konferens där 100-talet deltagare, tjänstemän och politiker från flera kommuner deltod. Neil Wragg, YARs vd, och två ungdomar berättade om vad de varit med om och sin förändring. Borlänge kommun hade länge letat efter något som ökade skolnärvaron och samtidigt stöttade unga i livet, och valet föll på YAR. Några år senare hade 45 ungdomar deltagit och två oberoende studier visar tydliga effekter. England, Holland, Belgien och flera länder utanför Europa har genomfört YAR-modellen med liknande resultat. 

Jag har sedan länge insett vilken skillnad YARs arbete har varit och är för mig och för många som jag träffat; ungdomar, volontärer och yrkesverksamma. YAR har gett mig mer ödmjukhet och effektivitet i kommunikation, speciellt värdefullt som specialpedagog och som projektledare i sociala projekt. Detta har i sin tur bidragit till att jag under flera år fått uppdrag som att träna pedagoger, rektorer och socionomer i kommunikation. Under mina 25 år i sociala projekt, som lärare och specialpedagog ser jag hur oändligt stor potential det finns i alla barn och ungdomar - om vi ger dem chanser och möjligheter. 

Vi är nu ett team som utvecklar en svensk YAR-modell tillgänglig får många fler ungdomar och yrkesverksamma som arbetar med barn och unga. 

Leif Hejdenberg


Föreningen Next Generation Ledarship

Styrelsen för Next Generation Leadership, som ansvarar för YARs utveckling i Sverige, formulerade under hösten 2024 en 3-årsplan och i inledningen av 2025 inleddes med en workshop. Flera utryckte bland annat att kurserna är värdefulla för lärare och personal som arbetar inom social prevention. Några kommentarer:

"Min övertygelse är att den här kursen är en mycket bra start för unga människor som vill förändra en livssituation som inte fungerar, för att kunna nå sin fulla potential och sina mål i livet."

"Jag nådde mitt mål att hitta självmedkänsla. Det är ett pågående arbete, men jag kände det verkligen tillsammans med Amaragita och de andra deltagarna."

"Sådana här kurser borde vara en självklar del av varje skola i varje grannskap."

Workshopen leddes av representanter som var med och byggde upp YAR i England och Grit-UK. Vi etablerar nu kontakter med kommuner, skolorganisationer och skolor och skapar fler tillfällen för ungdomar, volontärer och yrkesutövare som arbetar med unga att delta. 

Leif Hejdenberg, initiativtagare

Vår vision 

En värld där unga växer upp till självständiga, trygga och ansvarstagande människor.

Vår mission

Att ge ungdomar självmedvetenhet och förmågan att göra medvetna och hållbara livsval. Genom coaching och lokalt engagemang stöttar vi unga i att bryta destruktiva mönster, bygga självkänsla och utveckla självledarskap. Vi samarbetar med kommuner, skolor, företag och civilsamhället för att skapa hållbar förändring och långsiktiga lösningar.

Vår värdegrund 

Ingen är predestinerad av sitt förflutna. Vi formas inte enbart av vad som händer oss, utan av hur vi väljer att möta våra utmaningar, hantera svåra händelser och se på oss själva. Varje människa bär på en inneboende kraft att påverka sin riktning – även när livet har varit tufft.

Vi tror på unga människors mod och vilja att utmana sina rädslor, tankar och attityder. Vi tror på deras längtan efter att växa, utvecklas och hitta sin plats i något större. Det börjar med modet att ställa de svåra frågorna: Kan jag? Vågar jag? För att kunna ta nya steg behöver vi först se våra invanda mönster – vårt automatiska sätt att vara. Det kräver mod och självinsikt, men också stöd och trygghet i omgivningen.

Verklig förändring börjar genom oss själva – i hur vi bemöter unga och i vår tro på deras potential. När vi visar förväntan, skapar trygghet och ger utrymme att växa, då händer förändring på riktigt. Vi menar att alla människor vill bli sedda, hörda och bekräftade – precis som de är. Att varje människa är hel och komplett, även om vi inte alltid uppfattar oss själva så. Och att var och en av oss, oavsett bakgrund, kan välja sina steg in i framtiden.


De globala målen 

Vi arbetar i linje med de Globala målen: 3. Hälsa och välbefinnande. 4. God utbildning för alla. 5. Jämställdhet. 10. Minskad ojämlikhet. 16. Fredliga och inkluderande samhällen.

 


Vi samarbetar med George Graham Foundation

Vi ser fördelar med att samarbeta med flera organisationer, nu närmast har vi ett samarbete med George Graham Foundation. GGF´s mission är bland annat att stärka unga människors självkänsla och långsiktigt gynna socialt hållbarhet genom konkreta iniativ i samarbete med grannskap och lokalsamhälle. YAR är inte bara en instats eller projekt, det är ett helt synsätt på hur man med alla goda krafter för unga människors livssituation. 


"Alla är ett geni. Om du dömer en fisk efter dess förmåga att klättra i träd, kommer den leva hela sitt liv i tron att den är dum." /Albert Einstein

"Gå till folket. Lev med dem. Lär av dem. Älska dem. Starta med vad de vet. Bygg med det de har. Men med de bästa ledare, när arbetet är klart, uppgiften utförd, kommer människorna att göra det säga: - Vi har gjort det här själva." /Lao Tzu